PIZZA neapolitańska

formowana ręcznie, na cienkim cieście z puszystym rantem i
charakterystyczną “panterką”, rozmiar naszej pizzy to około 32 cm.

MARINARA

pomidory San Marzano/ czosnek/ świeża bazylia

29,00 zł.

MARGHERITA

pomidory San Marzano/ mozzarella Fior di latte/
świeża bazylia

35,00 zł.

SALAMI NAPOLI

pomidory San Marzano/ mozzarella Fior di latte/
włoskie salami Napoli

41,00 zł.

COTTO e FUNGHI

pomidory San Marzano/ mozzarella Fior di latte/
włoska gotowana szynka Cotto/ pieczarki

43,00 zł.

DIAVOLA

pomidory San Marzano/ mozzarella Fior di latte/
włoskie salami Piccante/
papryczki jalapeno

43,00 zł.

PANCETTA PICCANTE

pomidory San Marzano/ mozzarella Fior di latte/
włoski boczek Pancetta/ włoskie salami Piccante/
ser Gorgonzola Piccante

46,00 zł.

PIZZA neapolitańska
na białym sosie

formowana ręcznie, na cienkim cieście z puszystym rantem i
charakterystyczną “panterką”, rozmiar naszej pizzy to około 32 cm.

MORTADELLA e PISTACCHIO

sos biały/ mozzarella Fior di latte/ włoska mortadela/
*serek stracciatella/ pistacje

47,00 zł.

*Stracciatella jest kremowym, puszystym sercem burraty.
Są to poszarpane kawałki mozzarelli w towarzystwie słodkiej śmietanki

DOLCE e PICCANTE

sos biały/ mozzarella Fior di latte/
włoska pikantna kiełbasa N’duja/ włoskie salami piccante/
papryczki jalapeno/ miód

46,00 zł.

COTTO BIANCO

sos biały/ mozzarella Fior di latte/
włoska gotowana szynka Cotto/ cebula/
ser Pecorino Romano

47,00 zł.

CAPRA ROSSA

sos biały/ mozzarella Fior di latte/
burak karmelizowany/ rukola/ ser kozi/
orzech włoski/ redukcja balsamico

48,00 zł.

INVERNO

sos biały/ mozzarella Fior di latte/
włoski boczek Pancetta/ włoski ser Scamorza/
żurawina

45,00 zł. (pizza sezonowa, informacja u obsługi)

PIZZA neapolitańska

formowana ręcznie, na cienkim cieście z puszystym rantem i
charakterystyczną “panterką”, rozmiar naszej pizzy to około 32 cm.

.

COPPA

pomidory San Marzano/ mozzarella Fior di latte/
włoska szynka Coppa/ rukola/ pomidorki
koktajlowe/ krem balsamiczny

47,00 zł.

PANCETTA SPINACI

pomidory San Marzano/ mozzarella Fior di latte/
włoski boczek Pancetta/ szpinak/ czosnek

43,00 zł.

NDUJA

pomidory San Marzano/ mozzarella Fior di latte/
pikantna włoska kiełbasa N’duja/
biała cebula/ miód

43,00 zł.

CRUDO

pomidory San Marzano/ mozzarella Fior di latte/
włoska szynka Crudo/ pomidorki koktajlowe/
rukola/ ser Grana Padano

48, 00 zł.

GUANCIALE

pomidory San Marzano/ mozzarella Fior di latte/
guanciale/ por/ świeży pieprz

46,00 zł.

VEGETARIANA

pomidory San Marzano/ mozzarella Fior di latte/
pesto bazyliowe/ suszony pomidor/ ser Grana Padano/

44.00 zł.

QUATTRO FORMAGGI

pomidory San Marzano/ mozzarella Fior di latte/
ser kozi/ ser Gorgonzola Piccante/
ser Grana Padano

46,00 zł.

CAROLINA

pomidory San Marzano/ mozzarella Fior di latte/
pieczarki/ cebula/ papryczki jalapeno/
ser Grana Padano

45,00 zł.


CALZONE

ma kształt pieroga, który powstaje poprzez złożenie na pół
ciasta na pizzę. Bazą dania jest sos i ser mozzarella
Fior di latte, ale dodatki zależą od Twojej wyobraźni.
Z wybranych pozycji pizzy
zrobimy Calzone.

(Informacja i cena u obsługi)


Opakowania na wynos – 3 zł./ szt.

opakowania na oliwę – 0,25 zł./ szt.



MAKARONY WŁOSKIE

TAGLIATELLE z kurczakiem

makaron tagliatelle/ kurczak/ szpinak/
cebula/ czosnek/ śmietanka

46,00 zł.

TAGLIATELLE z krewetkami

makaron tagliatelle / krewetki/ czosnek/
masło/ śmietanka/ pietruszka/ białe wino/
pomidorki koktajlowe

55,00 zł.

TAGLIATELLE alle vongole

makaron tagliatelle/ mule w muszlach/
białe wino/ czosnek/ masło/
pietruszka/ papryka peperoncino

52,00 zł

TAGLIATELLE pomodori e Crudo

makaron tagliatelle/ pomidor suszony/
włoska szynka Crudo/ czosnek/ oliwa/
śmietanka/ świeża rukola/ peperoncino

50,00 zł.

SPAGHETTI CARBONARA

makaron spaghetti/ żółtka/ świeży pieprz/
*Guanciale/ ser Grana Padano/
ser Pecorino Romano

53,00 zł.

*Guanciale (podgardle) uzyskiwane jest z policzka wieprzowego między łbem i łopatką.
Jest to specjał masarski z środkowych i północnych Włoch.
*Guanciale posiada intensywny aromat i charakterystyczną maślaną konsystencję

Jest to składnik, bez którego nie obędzie się prawdziwe spaghetti carbonara

———————

Opakowania na wynos – 3 zł./ szt.

———————

PRZYSTAWKI

CAPRESE

pomidor/ mozzarella Fior di latte/
świeża bazylia/ oliwa

30,00 zł.

PANUOZZO z krewetkami

chlebek naszego wypieku/ krewetki/
pomidorki koktajlowe/ ser Grana Padano/
świeży mix sałat/ czosnek/ pietruszka

42,00 zł.

CARPACCIO z buraka

burak/ ser kozi/ orzech włoski/
redukcja balsamico/ rukola

33,00 zł.

PALUCHY WŁASNEGO WYPIEKU

sól morska Meldon/ oliwa extra virgin

25,00 zł.

ZUPA DNIA

informacja u obsługi

22,00 zł.

FRYTKI

170 g.

18,00 zł.

BURGERY

Dodatkowa porcja wołowiny premium: 19,00 zł.

*Do każdego zestawu wliczone są frytki + sos

*KLASYCZNY

bułka maślana/ wołowina premium 100% 160g.
ser Cheddar/ sałata/ pomidor/ ogórek konserwowy/
cebula/ sos hand made majo-burger

45,00 zł.

*WIEJSKI

bułka maślana/ wołowina premium 100% 160g.
ser Cheddar/ sałata/ pomidor/ kiszony ogórek/
cebula/ boczek/ sos hand made musztardowo-miodowy

50,00 zł.

*OSTRY

bułka maślana/ wołowina premium 100% 160g.
ser Cheddar/ sałata/ pomidor/ ogórek konserwowy/
rukola/ cebula/ jalapeno/ sos hand made majo-burger

48,00 zł.

——————-

opakowania na wynos – 3 zł./ szt.

na sos 0,25 zł./ szt.

——————-

NAPOJE

Pepsi 0,2l. 9,00 zł.
Pepsi Max 0,2l. 9,00 zł.
Sok pomarańczowy 0,2l. 8,00 zł.
Sok jabłkowy 0,2l. 8,00 zł.
Lipton 0,2l. (różne smaki) 9,00 zł.
Woda gazowana S. Pellegrino 0,25l. 8,00 zł.
Woda n/g Acqua Panna 0,25l. 8,00 zł.
Lemon Soda 0,33l. (różne rodzaje) 9,00 zł.
Kawa 10,00 zł.
Herbata Sir William’s 16,00 zł.

PIWO BUTELKOWANE

Peroni Capri 0,33l (4,2%) 15,00
Peroni niebieskie 0,33l (5,0%) 15,00 zł.
Peroni czerwone 0,33l (4,7%) 15,00 zł.
Birra Moretti 0,33l (0,0%) 15,00 zł.
Peroni Tifosi 0,33l (0,0%) 15,00 zł.

PIWO LANE

Żywiec 0,5l. (5,5%) 14,00 zł.
Żywiec 0,3l. (5,5%) 11,00 zł.
Birra Moretti 0,3l. (4,6%) 15,00 zł.

WÓDKA „PODOLE WIELKIE”

Okowita Żyto (43%) 0,7l. 280 zł. (40 ml.- 19,00 zł)
Okowita Jęczmień (43%) 0,7l. 280 zł. (40 ml.- 19,00 zł)
Okowita Ziemniak (43%) 0,7l. 280 zł. (40 ml.- 19,00 zł)

Okowita Pszenica (43%) 0,7l. 280 zł. (40 ml.- 19,00 zł)
Wódka Żytnia (40%) 0,7l. 210 zł. (40 ml.- 16,00 zł)
Wódka Ziemniaczana (40%) 0,7l. 210 zł. (40 ml.- 16,00 zł)


Whisky Chivas 12YO (40%) 0,7l. 280 zł. (40 ml.- 19,00 zł)
Whisky Dewar’s (40%) 0,7l. 260 zł. (40ml.- 17,00 zł)

KOKTAJLE Z DESTYLARNI JONSTON

z LESZNA

Vesper Martini

(Gin, wódka, biały vermouth, woda) 36 zł. (180 ml.)

Gin Old Fashioned

(Gin, syrop miodowy, Bitters, woda) 36 zł. (180 ml.)

Negroni

(Gin, czerwony vermouth, likier ziołowy, woda) 36 zł. (180 ml.)

Cosmopolitan

(Gin, syrop cukrowy, malina, limonka, woda) 36 zł. (180 ml.)

SPRITZERY

Aperol Spritz

(Prosecco, Aperol, woda gazowana, pomarańcza)

37 zł. (175 ml.)

Limoncello Spritz

(Prosecco, Limoncello, woda gazowana, cytryna)

37 zł. (175 ml.)

Dostępne syropy do koktajli, pytaj obsługę

Posiłek w iście królewskim stylu

Jedzenie od zawsze kojarzyło się ze zmysłowością.
Odpowiednio przyrządzone i podane potrafi doprowadzić
do prawdziwej rozkoszy, działając najpierw na zmysł wzroku,
później na wyobraźnię, by w końcu rozpalić nasze kubki smakowe,
wywołując prawdziwe uniesienia.

Krewetki królewskie (20 szt.) na białym winie/chlebek neapolitański własnego wypieku/masło/ czosnek/ pietruszka/pieprz/

110,00 zł.

Mule w muszlach (150 gr.) Krewetki królewskie (12 szt.) na białym winie/chlebek neapolitański własnego wypieku/masło/ czosnek/ pietruszka/pieprz/

110,00 zł.



Co my tu kręcimy !!!

Zapewne jeśli tu jesteś, to kochasz pizzę, taką prawdziwą włoską pizzę.
Kluczowym pytaniem, jakie należy sobie zadać jest to, czy kochasz pizzę czy “pitcę” 🙂

Obecnie w Polsce rośnie świadomość społeczna jeśli chodzi o branżę gastronomiczną i powoli
znika zainteresowanie typową pizzą, która ocieka tłuszczem i tanimi składnikami, a często możesz
nabawić się tylko niestrawności.
Jesteście gotowi rozpocząć kulinarną przygodę?

Nasze ciasto to wielka magia, kulinarny level hard, liga mistrzów
Idealnie cieniutkie, przez które widać Jezioro Sławskie i co najważniejsze‼️
Nie rozrywa się.
Jednym słowem idealne
Perfetto

Czym charakteryzuje się nasza pizza w stylu neapolitańskim?
Jej najważniejsze elementy to:

Włoska metoda ciasta na bidze, długo dojrzewające (sezonowane około 72 godzin
w odpowiedniej temperaturze zanim wyląduje na Waszych talerzach),
lekkie z bardzo małą ilością
drożdży, soli i oliwy

odpowiednia hydratacja

mąka Caputo typu: „00” z odpowiednią siłą „W”
(Jest to parametr oznaczany literą „W” stosowany
tylko we włoskich mąkach, szczególnie w tych do użytku profesjonalnego, sprowadzana z Włoch,
która powstała specjalnie aby być użyta tylko do pizzy)

miękki, wyrośnięty brzeg (dzięki odpowiedniej technice kręcenia i napowietrzania placka)

✅ krótki czas wypieku (w wysokiej temperaturze, około 485*C)

✅ dość miękki, cienki spód (nie jest sztywny przy podnoszeniu!)

przypieczona od spodu i na brzegach (UWAGA ONA NIE JEST SPALONA), wbrew temu
co czasem piszą ludzie w recenzjach takich miejsc!!! …
na brzegach tworzy się charakterystyczna „panterka” (czarne kropki)

✅ proste, świeże składniki najwyższej jakości sprowadzane z Włoch
✅ pizze delikatnie kropimy oliwą (oliwy smakowe oczywiście przygotowujemy sami)

✅ jest lekkostrawna
✅ rozmiar naszej pizzy to około 32 cm.

Zanim się zorientujesz, wypolerujesz swój talerz!

Smacznego Buon Appetito

„ALE JAZZ” BY ALAN WILEMBERG & FAMILY