PIZZA neapolitańska
formowana ręcznie, na cienkim cieście z puszystym rantem i
charakterystyczną “panterką”, rozmiar naszej pizzy to około 32 cm.
MARINARA
pomidory San Marzano/ czosnek/ świeża bazylia
29,00 zł.
MARGHERITA
pomidory San Marzano/ mozzarella Fior di latte/
świeża bazylia
35,00 zł.
SALAMI NAPOLI
pomidory San Marzano/ mozzarella Fior di latte/
włoskie salami Napoli
41,00 zł.
COTTO e FUNGHI
pomidory San Marzano/ mozzarella Fior di latte/
włoska gotowana szynka Cotto/ pieczarki
43,00 zł.
DIAVOLA
pomidory San Marzano/ mozzarella Fior di latte/
włoskie salami Piccante/
papryczki jalapeno
43,00 zł.
PANCETTA PICCANTE
pomidory San Marzano/ mozzarella Fior di latte/
włoski boczek Pancetta/ włoskie salami Piccante/
ser Gorgonzola Piccante
46,00 zł.
PIZZA neapolitańska
na białym sosie
formowana ręcznie, na cienkim cieście z puszystym rantem i
charakterystyczną “panterką”, rozmiar naszej pizzy to około 32 cm.
MORTADELLA e PISTACCHIO
sos biały/ mozzarella Fior di latte/ włoska mortadela/
*serek stracciatella/ pistacje
47,00 zł.
*Stracciatella jest kremowym, puszystym sercem burraty.
Są to poszarpane kawałki mozzarelli w towarzystwie słodkiej śmietanki
DOLCE e PICCANTE
sos biały/ mozzarella Fior di latte/
włoska pikantna kiełbasa N’duja/ włoskie salami piccante/
papryczki jalapeno/ miód
46,00 zł.
COTTO BIANCO
sos biały/ mozzarella Fior di latte/
włoska gotowana szynka Cotto/ cebula/
ser Pecorino Romano
47,00 zł.
CAPRA ROSSA
sos biały/ mozzarella Fior di latte/
burak karmelizowany/ rukola/ ser kozi/
orzech włoski/ redukcja balsamico
48,00 zł.
INVERNO
sos biały/ mozzarella Fior di latte/
włoski boczek Pancetta/ włoski ser Scamorza/
żurawina
45,00 zł. (pizza sezonowa, informacja u obsługi)
PIZZA neapolitańska
formowana ręcznie, na cienkim cieście z puszystym rantem i
charakterystyczną “panterką”, rozmiar naszej pizzy to około 32 cm.
.
COPPA
pomidory San Marzano/ mozzarella Fior di latte/
włoska szynka Coppa/ rukola/ pomidorki
koktajlowe/ krem balsamiczny
47,00 zł.
PANCETTA SPINACI
pomidory San Marzano/ mozzarella Fior di latte/
włoski boczek Pancetta/ szpinak/ czosnek
43,00 zł.
NDUJA
pomidory San Marzano/ mozzarella Fior di latte/
pikantna włoska kiełbasa N’duja/
biała cebula/ miód
43,00 zł.
CRUDO
pomidory San Marzano/ mozzarella Fior di latte/
włoska szynka Crudo/ pomidorki koktajlowe/
rukola/ ser Grana Padano
48, 00 zł.
GUANCIALE
pomidory San Marzano/ mozzarella Fior di latte/
guanciale/ por/ świeży pieprz
46,00 zł.
VEGETARIANA
pomidory San Marzano/ mozzarella Fior di latte/
pesto bazyliowe/ suszony pomidor/ ser Grana Padano/
44.00 zł.
QUATTRO FORMAGGI
pomidory San Marzano/ mozzarella Fior di latte/
ser kozi/ ser Gorgonzola Piccante/
ser Grana Padano
46,00 zł.
CAROLINA
pomidory San Marzano/ mozzarella Fior di latte/
pieczarki/ cebula/ papryczki jalapeno/
ser Grana Padano
45,00 zł.
CALZONE
ma kształt pieroga, który powstaje poprzez złożenie na pół
ciasta na pizzę. Bazą dania jest sos i ser mozzarella
Fior di latte, ale dodatki zależą od Twojej wyobraźni.
Z wybranych pozycji pizzy
zrobimy Calzone.
(Informacja i cena u obsługi)
Opakowania na wynos – 3 zł./ szt.
opakowania na oliwę – 0,25 zł./ szt.
MAKARONY WŁOSKIE
TAGLIATELLE z kurczakiem
makaron tagliatelle/ kurczak/ szpinak/
cebula/ czosnek/ śmietanka
46,00 zł.
TAGLIATELLE z krewetkami
makaron tagliatelle / krewetki/ czosnek/
masło/ śmietanka/ pietruszka/ białe wino/
pomidorki koktajlowe
55,00 zł.
TAGLIATELLE alle vongole
makaron tagliatelle/ mule w muszlach/
białe wino/ czosnek/ masło/
pietruszka/ papryka peperoncino
52,00 zł
TAGLIATELLE pomodori e Crudo
makaron tagliatelle/ pomidor suszony/
włoska szynka Crudo/ czosnek/ oliwa/
śmietanka/ świeża rukola/ peperoncino
50,00 zł.
SPAGHETTI CARBONARA
makaron spaghetti/ żółtka/ świeży pieprz/
*Guanciale/ ser Grana Padano/
ser Pecorino Romano
53,00 zł.
*Guanciale (podgardle) uzyskiwane jest z policzka wieprzowego między łbem i łopatką.
Jest to specjał masarski z środkowych i północnych Włoch.
*Guanciale posiada intensywny aromat i charakterystyczną maślaną konsystencję
Jest to składnik, bez którego nie obędzie się prawdziwe spaghetti carbonara
———————
Opakowania na wynos – 3 zł./ szt.
———————
PRZYSTAWKI
CAPRESE
pomidor/ mozzarella Fior di latte/
świeża bazylia/ oliwa
30,00 zł.
PANUOZZO z krewetkami
chlebek naszego wypieku/ krewetki/
pomidorki koktajlowe/ ser Grana Padano/
świeży mix sałat/ czosnek/ pietruszka
42,00 zł.
CARPACCIO z buraka
burak/ ser kozi/ orzech włoski/
redukcja balsamico/ rukola
33,00 zł.
PALUCHY WŁASNEGO WYPIEKU
sól morska Meldon/ oliwa extra virgin
25,00 zł.
ZUPA DNIA
informacja u obsługi
22,00 zł.
FRYTKI
170 g.
18,00 zł.
BURGERY
Dodatkowa porcja wołowiny premium: 19,00 zł.
*Do każdego zestawu wliczone są frytki + sos
*KLASYCZNY
bułka maślana/ wołowina premium 100% 160g.
ser Cheddar/ sałata/ pomidor/ ogórek konserwowy/
cebula/ sos hand made majo-burger
45,00 zł.
*WIEJSKI
bułka maślana/ wołowina premium 100% 160g.
ser Cheddar/ sałata/ pomidor/ kiszony ogórek/
cebula/ boczek/ sos hand made musztardowo-miodowy
50,00 zł.
*OSTRY
bułka maślana/ wołowina premium 100% 160g.
ser Cheddar/ sałata/ pomidor/ ogórek konserwowy/
rukola/ cebula/ jalapeno/ sos hand made majo-burger
48,00 zł.
——————-
opakowania na wynos – 3 zł./ szt.
na sos 0,25 zł./ szt.
——————-
NAPOJE
Pepsi 0,2l. 9,00 zł.
Pepsi Max 0,2l. 9,00 zł.
Sok pomarańczowy 0,2l. 8,00 zł.
Sok jabłkowy 0,2l. 8,00 zł.
Lipton 0,2l. (różne smaki) 9,00 zł.
Woda gazowana S. Pellegrino 0,25l. 8,00 zł.
Woda n/g Acqua Panna 0,25l. 8,00 zł.
Lemon Soda 0,33l. (różne rodzaje) 9,00 zł.
Kawa 10,00 zł.
Herbata Sir William’s 16,00 zł.
PIWO BUTELKOWANE
Peroni Capri 0,33l (4,2%) 15,00 zł
Peroni niebieskie 0,33l (5,0%) 15,00 zł.
Peroni czerwone 0,33l (4,7%) 15,00 zł.
Birra Moretti 0,33l (0,0%) 15,00 zł.
Peroni Tifosi 0,33l (0,0%) 15,00 zł.
PIWO LANE
Żywiec 0,5l. (5,5%) 14,00 zł.
Żywiec 0,3l. (5,5%) 11,00 zł.
Birra Moretti 0,3l. (4,6%) 15,00 zł.
WÓDKA „PODOLE WIELKIE”
Okowita Żyto (43%) 0,7l. 280 zł. (40 ml.- 19,00 zł)
Okowita Jęczmień (43%) 0,7l. 280 zł. (40 ml.- 19,00 zł)
Okowita Ziemniak (43%) 0,7l. 280 zł. (40 ml.- 19,00 zł)
Okowita Pszenica (43%) 0,7l. 280 zł. (40 ml.- 19,00 zł)
Wódka Żytnia (40%) 0,7l. 210 zł. (40 ml.- 16,00 zł)
Wódka Ziemniaczana (40%) 0,7l. 210 zł. (40 ml.- 16,00 zł)
Whisky Chivas 12YO (40%) 0,7l. 280 zł. (40 ml.- 19,00 zł)
Whisky Dewar’s (40%) 0,7l. 260 zł. (40ml.- 17,00 zł)
KOKTAJLE Z DESTYLARNI JONSTON
z LESZNA
Vesper Martini
(Gin, wódka, biały vermouth, woda) 36 zł. (180 ml.)
Gin Old Fashioned
(Gin, syrop miodowy, Bitters, woda) 36 zł. (180 ml.)
Negroni
(Gin, czerwony vermouth, likier ziołowy, woda) 36 zł. (180 ml.)
Cosmopolitan
(Gin, syrop cukrowy, malina, limonka, woda) 36 zł. (180 ml.)
SPRITZERY
Aperol Spritz
(Prosecco, Aperol, woda gazowana, pomarańcza)
37 zł. (175 ml.)
Limoncello Spritz
(Prosecco, Limoncello, woda gazowana, cytryna)
37 zł. (175 ml.)
Dostępne syropy do koktajli, pytaj obsługę
Posiłek w iście królewskim stylu
Jedzenie od zawsze kojarzyło się ze zmysłowością.
Odpowiednio przyrządzone i podane potrafi doprowadzić
do prawdziwej rozkoszy, działając najpierw na zmysł wzroku,
później na wyobraźnię, by w końcu rozpalić nasze kubki smakowe,
wywołując prawdziwe uniesienia.
Krewetki królewskie (20 szt.) na białym winie/chlebek neapolitański własnego wypieku/masło/ czosnek/ pietruszka/pieprz/
110,00 zł.
Mule w muszlach (150 gr.) Krewetki królewskie (12 szt.) na białym winie/chlebek neapolitański własnego wypieku/masło/ czosnek/ pietruszka/pieprz/
110,00 zł.
Co my tu kręcimy !!!
Zapewne jeśli tu jesteś, to kochasz pizzę, taką prawdziwą włoską pizzę.
Kluczowym pytaniem, jakie należy sobie zadać jest to, czy kochasz pizzę czy “pitcę” 🙂
Obecnie w Polsce rośnie świadomość społeczna jeśli chodzi o branżę gastronomiczną i powoli
znika zainteresowanie typową pizzą, która ocieka tłuszczem i tanimi składnikami, a często możesz
nabawić się tylko niestrawności.
Jesteście gotowi rozpocząć kulinarną przygodę?
Nasze ciasto to wielka magia, kulinarny level hard, liga mistrzów
Idealnie cieniutkie, przez które widać Jezioro Sławskie i co najważniejsze‼️
Nie rozrywa się.
Jednym słowem idealne
Perfetto
Czym charakteryzuje się nasza pizza w stylu neapolitańskim?
Jej najważniejsze elementy to:
✅ Włoska metoda ciasta na bidze, długo dojrzewające (sezonowane około 72 godzin
w odpowiedniej temperaturze zanim wyląduje na Waszych talerzach),
lekkie z bardzo małą ilością
drożdży, soli i oliwy
✅ odpowiednia hydratacja
✅ mąka Caputo typu: „00” z odpowiednią siłą „W”
(Jest to parametr oznaczany literą „W” stosowany
tylko we włoskich mąkach, szczególnie w tych do użytku profesjonalnego, sprowadzana z Włoch,
która powstała specjalnie aby być użyta tylko do pizzy)
✅ miękki, wyrośnięty brzeg (dzięki odpowiedniej technice kręcenia i napowietrzania placka)
✅ krótki czas wypieku (w wysokiej temperaturze, około 485*C)
✅ dość miękki, cienki spód (nie jest sztywny przy podnoszeniu!)
✅ przypieczona od spodu i na brzegach (UWAGA ONA NIE JEST SPALONA), wbrew temu
co czasem piszą ludzie w recenzjach takich miejsc!!! …
na brzegach tworzy się charakterystyczna „panterka” (czarne kropki)
✅ proste, świeże składniki najwyższej jakości sprowadzane z Włoch
✅ pizze delikatnie kropimy oliwą (oliwy smakowe oczywiście przygotowujemy sami)
✅ jest lekkostrawna
✅ rozmiar naszej pizzy to około 32 cm.
Zanim się zorientujesz, wypolerujesz swój talerz!
Smacznego Buon Appetito
„ALE JAZZ” BY ALAN WILEMBERG & FAMILY